Økonomiguiden.com

Alt om privatøkonomi.

Betale ned gjeld eller spare?

Når man stiller personer som man anser som fornuftige og ansvarlige dette spørsmålet, så er det vanligste svaret at man bør prioritere å betale ned gjeld fremfor å spare, og dermed vente med sparing frem til gjelden er nedbetalt.

Men er det egentlig så enkelt at dette alltid er det mest fornuftige? Vi har tatt frem kalkulatoren og dypdykker litt i temaet. Vi ser også på litt andre forhold rundt dette som kan ha betydning for hva som i enkelte tilfeller kan være mest fornuftig selv om kalkulatoren sier det motsatte.

Tommelfingerregelen er at du bør spare fremfor å betale ned gjeld, vel og merke dersom du klarer å finne et trygt spareprodukt som gir deg høyere rente enn det du betaler på din gjeld. Dette kan i enkelte tilfeller være tilfelle for relativt trygge spareprodukter i forhold til boliglånet.

Dersom forholdet endrer seg, for eksempel ved at boliglånsrenten stiger, så kan du bruke oppspart beløp til å betale ned på gjelden når dette forholdet endrer seg.

Dersom du har dyr forbruksgjeld og kredittkortgjeld, så bør dette alltid betales ned så fort som mulig. Det er svært sjeldent lønnsomt å spare i stedet for å betale ned på slik gjeld. I så fall er det snakk om å spekulere i høyrisikoprodukter, noe som er et annet tema og ikke er en trygg spareform.

Les mer: Betale ned gjeld eller spare?


Copyrighted content. All Rights Reserved.