Økonomiguiden.com

Alt om privatøkonomi.

Kjøpe bolig eller leie bolig?

Dette er det klassiske spørsmålet for alle som skal skaffe seg sin første bolig. Bør du kjøpe bolig eller leie bolig? De aller fleste vil svare at det alltid lønner seg å eie bolig, dette stemmer ofte men ikke alltid. Tidsperspektivet du har i forhold til hvor lenge du har tenkt å beholde boligen er helt avgjørende, likeså er de økonomiske utsiktene for boligprisene og din egen privatøkonomi.

De avgjørende omkostningene som kommer i tillegg til salgssummen.

Når du kjøper bolig så må du betale dokumentavgift til staten (gjelder ikke ved borettslag bolig, dog har gjerne borettslag egne mindre gebyrer). Denne avgiften er på grådige 2,5 % av kjøpesummen. Det betyr at dersom du kjøper en bolig til 3 millioner så forsvinner det i tillegg til kjøpesummen umiddelbart kr 75000,- til staten i slikt gebyr.

Når du skal selge boligen så slipper du å tenke dokumentavgiften da dette er noe kjøper skal betale. Derimot så må du dekke alle salgsomkostninger inkludert meglerprovisjon, annonsering, takstrapport m.m. På en bolig som selges for 3 millioner så kommer dette fort på godt over kr 100000,-.

Oppsummert så koster det å kjøpe en bolig for 3 millioner grovt regnet til å koste deg kr 200000,- i kjøps og salgsomkostninger. Dette forutsetter selvsagt at du faktisk selger boligen igjen og ikke kjøper den med tanke for å bo der livet ut.

Risiko for tap ved kortsiktig boliginvestering

Historisk sett har det alltid lønt seg å eie eiendom forutsatt at dette er i et langsiktig perspektiv. Eiendom stiger normalt i verdi over tid men svingninger i markedet forekommer og selv små svingninger kan ende opp i en gjeldsfelle dersom du har kjøpt bolig med et kort tidsperspektiv. På en bolig til 3 millioner så vil en nedgang i markedet på 10 % utgjøre et tap på kr 300000,-. Dette er en helt reel mulighet dersom du kjøper bolig med et kort tidsperspektiv på under 5 år. Du kan faktisk risikere mye større svingninger enn dette.

Les mer …


Copyrighted content. All Rights Reserved.